Ο Πρόεδρος της WKF κατακρίνει την αποτυχία της IOC να ανανεώσει το Ολυμπιακό πρόγραμμα για το LA28

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε (WKF), Αντόνιο Εσπινός, εξέφρασε την απογοήτευσή του απέναντι στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) για την αδυναμία της να πραγματοποιήσει “σημαντικές αλλαγές” στα Ολυμπιακά αθλήματα, αφού το καράτε έμεινε εκτός προγράμματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028.

Το καράτε ήταν ανάμεσα σε εννέα αθλήματα που είχαν την ευκαιρία να προστεθούν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, ωστόσο, τελικά επιλέχθηκαν το κρίκετ, το μπέιζμπολ και σόφτμπολ, το ποδόσφαιρο με σημαίες, το λακρός και το σκουός.

“Αυτά είναι πολύ κακά νέα,” δήλωσε ο Εσπινός. “Δεν ήταν τόσο απροσδόκητο όσο για το Παρίσι 2024, αλλά είναι ακόμα πολύ κακά νέα. Λυπάμαι πολύ που δεν κατάφερα να ανακτήσω την Ολυμπιακή κατάσταση για το καράτε.”

Ο Εσπινός, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή του καράτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στο Τόκιο 2020, επέκρινε την IOC για την αρνησικυρία της να ανακατέψει το πρόγραμμα, αφού παρατήρησε “πολύ λίγες αλλαγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες”.

“Η IOC δεν είναι έτοιμη να πληρώσει το πολιτικό κόστος για να πραγματοποιήσει μια σημαντική αναδιάταξη του βασικού προγράμματος,” πρόσθεσε ο Εσπινός. “Το καράτε θα μπορούσε να αντικαταστήσει οποιοδήποτε από αυτά, προσθέτοντας αξία στο πρόγραμμα.”

Τέλος, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη μάχη για την επιστροφή του καράτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας την παρουσία του αθλήματος σε όλους τους ηπειρωτικούς αγώνες και την ανάγκη για μια στρατηγική που δεν θα επιδιώκει την αποκλειστικότητα, αλλά την ενσωμάτωση βασισμένη σε παράγοντες όπως η κοστολογική αποδοτικότητα, το τηλεοπτικό κοινό, η διαφάνεια και η παγκοσμιότητα.

https://www.actioninsports.com/o-proedros-tis-wkf-katakrinei-tin-apotychia-tis-ioc-na-ananeosei-to-olybiako-programma-gia-to-la28/